SoftServe допоміг ЦГЗ та UNICEF Ukraine розгорнути середовище для збирання та аналізу даних щодо COVID-19

social-preview-banner-colored-2@2x

За підтримки експертів Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні у Центрі громадського здоров’я (ЦГЗ) МОЗ України вдосконалюються механізми збирання даних щодо поширення COVID-19 та впроваджуються нові методи та інструменти їх аналізу.

Ця ініціатива допоможе більш якісно відображати інформацію про ситуацію із захворюваністю на COVID-19 у країні та моделювати можливі сценарії її розвитку.

Відтепер уся статистика захворюваності на COVID-19 оновлюється щодня о 9:30 на дашборді, який доступний на офіційному сайті ЦГЗ  за посиланням. Тут міститься інформація про лабораторно підтверджені випадки зараження COVID-19, а також про кількість людей, які одужали, та число померлих за весь період і за останню добу. На інтерактивній мапі можна побачити статистику по кожній області, а додаткові компоненти дашборду показують кількість випадків зараження серед представників обох статей та різних вікових груп. Користувачам уже доступна мобільна версія дашборду. 

У ЦГЗ також упроваджено новий підхід до аналізу звернень на гарячу лінію по COVID-19 (0 800 505 840). Завдяки збиранню та систематизації запитань, які люди найчастіше ставлять операторам кол-центру, ЦГЗ та його партнери мають змогу краще зрозуміти актуальні інформаційні запити населення та розробляти відповідні публічні комунікаційні матеріали.

«Важливо зауважити, що сьогодні Центр громадського здоров’я є першоджерелом інформації про випадки зараження коронавірусною хворобою в Україні», — наголосив виконувач обов’язків генерального директора Центру громадського здоров’я України Ігор Кузін.

«Міжнародний досвід ЮНІСЕФ засвідчує, що дані, їх систематизація та аналіз є обов’язковими компонентами ефективного реагування на будь-яку кризу, особливо у сфері охорони здоров’я. Розробка систем, які збирають, систематизують та аналізують статистику захворюваності на COVID-19, — це важливе досягнення, але їхня справжня цінність залежатиме від того, наскільки регулярно важливі рішення будуть ухвалюватися на основі цих даних», — підкреслила Лотта Сильвандер, голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Удосконалення системи збирання та обробки інформації стало можливим завдяки підтримці української IT-індустрії. SoftServe — ІТ-компанія, що займається консалтингом та надає послуги у сфері цифрових технологій, — надала ЦГЗ нове програмне забезпечення, що дозволяє швидше обробляти зібрані дані та застосовувати належні методи й правила щодо підвищення якості цих даних.

«SoftServe має глибоку експертизу в напрямах Data Engineering і Big Data, тому наша команда охоче погодилася допомогти ЮНІСЕФ та Центру громадського здоров'я з розгортанням хмарного рішення для впровадження ефективних механізмів збирання та аналізу даних», — додав директор напряму Big Data & Analytics у компанії SoftServe Тарас Бачинський.

За підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), ЮНІСЕФ та ЦГЗ у партнерстві з міжнародною організацією REACH наразі розробляють аналітичні дашборди та онлайн-карти, що дозволяють робити детальний статистичний багатофакторний та геопросторовий аналіз — на рівні як усієї країни, так і окремих населених пунктів — щодо захворюваності на COVID-19. При цьому застосовуються такі моделі прогнозування, які дадуть змогу робити припущення про навантаження на заклади охорони здоров’я та їхні потреби відповідно до різних сценаріїв розвитку ситуації.

Про SoftServe

SoftServe — провідна українська ІТ-компанія, що працює у сфері розробки програмного забезпечення та надання консультаційних послуг. SoftServe є однією з найбільших компаній-розробників програмного забезпечення у Центральній та Східній Європі та входить в трійку найбільших ІТ-компаній України. Понад 8000 співробітників працюють у європейських та американських офісах компанії, що знаходяться у 12 країнах. Головні офіси компанії знаходяться у Львові та Остіні (штат Техас, США). Розробницькі центри компанії розташовані у Львові, Києві, Дніпрі, Харкові, Рівному, Івано-Франківську, Чернівцях, Софії (Болгарія) та Вроцлаві, Білостоку, Глівіце, Варшаві (Польща).

Про ЮНІСЕФ

ЮНІСЕФ у своїй діяльності відстоює права і добробут кожної дитини. Спільно з партнерами ЮНІСЕФ працює у 190 країнах і територіях задля переведення цього зобов'язання у площину практичних дій, докладаючи особливих зусиль для охоплення найуразливіших і соціально виключених дітей, заради всіх дітей, де б вони не знаходилися.

Більш детальну інформацію про ЮНІСЕФ та його роботу з дітьми можна знайти на сайті www.unicef.org.

Медіа-контакти

Марія Кучеренко
mkuch@softserveinc.com
+38-067-208-87-15

Яна Вербицька
yverb@softserveinc.com
+38-096-789-00-85